Aşağılık kompleksini doğru teşhis edebilmek, hele ki Orta Doğu coğrafyasında yaşayan bir birey için hayatın sırrını çözmekle eşdeğerdir. Çünkü basit gibi görünen bu rahatsızlık, geniş bir popülasyonu etkisi altına almıştır. Millet vekilinden tutun kemerci esnafına kadar neredeyse her türlü hümanoid canlının anlaşılamaz tavırlarına bir açıklama getirir. Aşağılık kompleksini çözmüş biri için:
- Üretimiyle öne çıkamamış bir yörenin “yiğitliği” ile övünmesi tesadüfi değildir.
- Yaşadığı ilişkileri ulu orta anlatan züğürt bir adamın kendini kanıtlama çabası tesadüfi değildir.
(bkz: Delta Erkek) - Erkekliğine laf edilen duygusal bir çomarın 10 yıl hapis yatma pahasına silahına davranması tesadüfi değildir.
(bkz: Bir Çomarın Anatomisi)
Tüm bu davranış setlerinin altında yatan bir gizli kod vardır. Bu kodu çözebilen kişi, kompleksli insanları kolayca tanımlayabilir. Böylece, onların ileride yaratacakları sıkıntıları öngörerek kontrol altına alabilir.
Peki ya kaliteli bir aşağılık kompleksi eksperi olabilmek için neler yapmak gerekir?
Her şeyden önce kendimizin de aşağılık kompleksine yakalanmış olma ihtimaliyle yüzleşmeliyiz. Çevremizdekilerin semptomlarını saptamaya çalışmadan önce bu olasılığı hesaba katmamız gerekiyor. O yüzden, yazıya başlamadan önce sizi de ayaküstü birkaç teste tabi tutmak istiyorum.
- Yabancı bir futbolcu, İstanbul’u övdüğünde sebepsiz yere mutlu oluyor musunuz?
- Koreli bir YouTuber, Türk yemeklerini tadarken zihninizde Ölürüm Türkiyem çalıyor mu?
- Ecnebi bir devlet başkanı, ülkemizi eleştirdiğinde bütün mahalleli toplanıp döviz yakıyor musunuz?
Bu sorulara yanıtınız “evet” ise durum vahim. Daha sizinle doğrudan ilişkisi olmayan konularda bile aşağılık kompleksi yaşıyorsunuz demektir. Evet, başlarda bu durumu kabullenmek çok zor gelebilir. Ancak gerçeği kabullendiğiniz zaman kendi teşhisinizi koymaya vakıf olabilirsiniz.
Pek çok insan daha şu üç tanecik soruda tetiklenerek basıp gideceklerdir. Sinirlenmiş dahi olsanız burada kalmanız iyiye işaret. Öyleyse başlayalım!
Aşağılık Kompleksi Nedir?
Aşağılık kompleksi, kişinin kendini yetersiz hissetmesidir. Bu his kişiyi saplantılı hale getirir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi yapar. Kişi her fırsatta kendini göstermeye çalışan biri haline gelir. Bu düşüncelerin neredeyse tamamı çocukluk döneminden kalma travmalardan kaynaklanır.
Aşağılık kompleksinde çevrenin etkisi büyüktür. Çevre tarafından kabul görmemek, sürekli dışlanmak veya reddedilmek insanı ileride kendini kanıtlama ihtiyacı duyan bir eziğe dönüştürür.
(bkz: Özgüven Eksikliğinin Sebepleri)
Kompleksli birinin haklı çıkabilmek uğruna girmediği şekil kalmaz. Desteklediği parti, ayağından donunu dahi alsa ona toz kondurmaz. Kişiyi uyardığınızda ise konuyu başka yerlere çekerek kafanızı bulandırmaya çalışır. Her şey söylediğiniz lafın altında kalmamak içindir.
Haksız çıkmayı kabullenememek, suçu sürekli başkalarına yıkmak ve sorumluluklardan deparla kaçmak; kişinin arkadaş çevresinde güvenilmez hatta iki yüzlü biri olarak fişlenmesine neden olur. Dolayısıyla yaptıklarının ceremesini de en çok kendisi çeker.
Burada bilinmesi gereken husus aşağılık kompleksinin ciddi bir akıl hastalığı olmayışıdır. Genellikle ebeveynlerin çocuğu yetiştirirken yaptığı hataların birer yansıması olarak karşımıza çıkar.