Çomar Ne Demek? (5/6)
Çomarın Kompleksli Yanlarını Tanımlayan Özellikler
- Okuyup çalışıp imrendiği insanların mertebesine ulaşmaya çalışmak yerine onları aşağıya çekmek.
- Her fırsatta okumuş insanlarla alay etmeye çalışmak. Özellikle bunu askerde görürsünüz.
- Yaşamadığı bir olayı abartılı şekilde anlatırlar. “Girdim patronun odasına! Ağzıma geleni söyledim!”, ya da “Komutana lafı bi soktum! Dondu kaldı!” gibi hikayeleri bu tiplerden dinleriz.
- Her fırsatta kendini kanıtlamaya çalışır. “Ver lan şu tornavidayı! Öyle mi sıkılır o vida!”. Bunu da en ezikçe yöntemlerle yapar.
- Genelde ilk gördüğü zayıf birini döver ve böylece “Bakın işte ben de önemli biriyim.” der. Bu şekilde aşağılık biri olmadığını kanıtlamış olur.
- Karşısına kendi boyutunda biri çıktığındaysa senaryo biraz değişir. Hasmından uzakta değilse ve arada insanlar yoksa kavgayı başlatmaz. Saldırı anında birileri engel olurken aradan tekme savurur. Böylece formsuz narin bedenini riske atmadan kendini topluluğa ispatlar.
Çomarlığın Üçüncü İlkesi: Güçsüze Saldırma Güçlüye Tapma
Çomarlar kraldan çok kralcıdırlar. “İki reçete yazıyor, malı götürüyor” diye doktorlara bilenenler var demiştik. Sadece doktorlar mı? Öğretmenlerin tatilleri, memurların maaşları, zenginlerin tavırları… Kısaca ulaşamadıkları her şeye diş bilerler ama iş kendi sevdikleri ağa babalarına gelince durum farklıdır. Gücüne taptıkları adam, onların paralarıyla saray yaptırsa bile çıt çıkarmazlar. Onun yaptığı her şey mubahtır. O hak ediyordur. O bir tanedir. (Hemen aklınıza malum kişi gelmesin. Üst komşumuzdan bahsettim.) Çomarlar ellerine güç geçtiği zaman sapıtırlar.
Aşağılık kompleksi ve empatisizlik kombinasyonuyla gelen gaddarlıkları vardır. İfadesi alınan bir adamı “Ben söz vermeden konuşma layn!” diye bağırarak dövmeler, teslim olan savunmasız insanları linç etmeler hep bunlardadır.Sorguda veya duruşmadaki şüpheliyi sudan sebeplerle dövmek, alay etmek ve çeşitli şekillerde işkence yapmak onlar için normdur. Kendi boyutlarında biriyle kavga etmeye çekinirler ama bir arbedeyi fırsat bilip hasmını yerde tekmeleyen de bunlardır. Atarlı bağırışları ve sinirli tartışmaları genelde telefondadır. O kişiyle ertesi gün karşılaştığında “Şimdi neden kavga etmedin onunla?” diye sorarsanız siz suçlu olursunuz. “Sen bizim aramızı mı bozmaya çalışıyosun lan!” diye sizinle kavga eder. Hele ki ondan güçsüz olduğunuzu düşünüyorsa bunu yapar.