Çomar kelimesi özellikle internet ortamında sıkça duyduğumuz bir hakaret biçimi. Siyasi ve sosyokültürel farklılıklar yüzünden herkes birbirini çomar ilan edebiliyor. Kaba saba hareket eden biri çomar olarak kabul edilse de bir kadına insanca karşıt fikrini söyleyen biri de çomar olabiliyor. Günümüzde politik doğruculuk ve siyasi düşmanlıkla beraber çomarlığın kriterleri de kanser hücreleri gibi çoğalmaya başladı. Dikkat edin, bir süre sonra varlığınız bile çomarlık sayılabilir.
Herkes önüne geleni “Çomar!” diye aşağılayabiliyor fakat kimse çomarın gerçek anlamını bilmiyor. Bu öyle bir hale geldi ki gerçek bir çomar bile ona “Çomar” diye hitap edilmesini hak edemez oldu.
İşin aslı şu; kendisinin çomar olduğundan habersiz bir yığın çomar var ve etrafındakileri çomarlıkla suçluyorlar. Durum böyle olunca bu Çomarception döngüsünde sıkışıp kalıyoruz. Bu anlam kargaşasından kurtulmak için de çomarlık olgusunun gerçek özelliklerini öğrenmemiz gerekiyor. O halde “Çomar neymiş?”, “Çomarın özellikleri nelermiş?” başlayalım:
Çomar Nedir? Kimlere Çomar Denir?
Empatisiz, kompleksli, güçsüze saldıran, güçlüye tapan ve gücü yetmediği zaman da mazlum olan bu evrimini tamamlayamamış insansı alt türe çomar denir. Çomarlar, insanı hayvandan ayıran en büyük mental özelliğe sahip değillerdir. İnsanı insan yapan bu özellik empatidir.
Çomarlarda empati olmadığı için karşıdakinin hislerini anlayamaz ve kendilerini onun yerine koyamazlar. Bu yüzden insan sınıfına dahil değillerdir. Bu empati yoksunluğu onları herhangi bir hayvan kadar vahşi, bencil ve vurdumduymaz yapar. İnsan olmadıkları halde insan statüsünde kabul edildikleri için de toplumda büyük huzursuzluk yaratırlar. Özellikle kontrolü elle geçirdiklerinde yıkım büyük olur. Bu yüzden çomarların bol olduğu bir toplum gerilemeye mahkumdur. Bunun bilincinde olan insanların onları aşağılamalarının sebebi de budur. Bir diğer sorun da şudur:
Çomarlığının bilincinde olmayan ve kendini entelektüel sanan çomarlar da vardır. Belli görgü kurallarını bildiklerinde, belli kültürel faaliyetleri yaptıklarında ve belli zevkleri tattıklarında kendilerinin farklı olduğunu sanırlar. Bahsettiğimiz bu tür, çeşitli gerekçelerle etrafındakileri çomarlıkla itham eder. Onun sevmediği bir zümreye ait olmanız, karşıt fikir beyan etmeniz veyahut sadece tipinizin farklılığı bile bu çomar türüne göre çomarlıktır.
Entelliğiyle övünüp ona buna çomar diyen bu gerçek çomarları, çomarlıkla suçlarsanız haksızken haklı konuma gelebilirler. Çomarların safsata yoluyla zeytin yağı gibi üste çıkamamaları için şu yanlışları yapmamamız gerekir.