Erteleme Hastalığı Nedir? Pratik Çözüm Yolları Nelerdir? (4/4)
Zaman Yönetimi İle Ertelemeye Çözüm
İşleri parçalar halinde düşünelim demiştik. Tabii ki bunu kağıda dökmemiz projeyi ertelememek için faydalı olacaktır. Fitness, temizlik ve yemek yapmak gibi gündelik işlerde işi parçalar halinde düşünmek bizim için yeterlidir. Fakat iş projeye gelince durum değişir. Sınav öncesi bir dönemde o dersi parçalar halinde düşünüp yapmamız imkansızdır. Çalışmamız gereken tonla ünite, çözmemiz gereken yüzlerce soru vardır. Bunları parçalayıp günlere yaymamız gerekir. Tabi bunun için de püf noktalar var.
- Projeleriniz veya ödevleriniz bir haftalık iş bölümlerinden oluşmalıdır.
- Dönemsel çalışmalarınız ve büyük projeler dışında bir haftadan fazla iş yerleşimi yapmayın.
- Günlük iş yerleşimlerinizi parçalar halinde çalışın. Pomodoro tekniğini kullanın.
- Kesinlikle çalışma gününüzde çalışmanızı yapın. Eğer çalışmanız gereken gün işinizi ertelerseniz kendinize olan saygınız gider. Zamanla kendinize düşman olursunuz.
- Can dostlarımız olan akıllı telefonlarınıza hatırlatmalı ajandalar ve not tutma programları yükleyebilirsiniz. Bu arada çalışırken uçak modu kullanın.
- Zorlu bir projeyi yaparkenki sıkıntınız ile yapmadığınız zamanki sıkıntınızı karşılaştırın. Muhasebesini yaptıktan sonra şunu gözlemleyeceksiniz: İşi yaparkenki sıkıntınız, yapmadığınız zamanki sıkıntınızdan az olacaktır.
Ertelemek Hangi Aşamada Hastalıktır?
Bildiğiniz üzere hayatta pek çok sıradan aktivitelerimiz vardır. Yemek, içmek, uyumak, film izlemek, oyun oynamak gibi. Bunlardan biri veya birkaçı hayat kalitemizi etkileyecek boyuttaysa o artık hastalık seviyesine ulaşmıştır. Örneğin oyun oynamaktan yemek yemeyi unutuyorsanız bunun üzerinde düşünmeli, bırakamıyorsanız bir psikolog yardımı almalısınız. Ertelemek de buna dahil. Başlarda küçük keyif çatmalar gibi görünse de ileri safhalarda sizi hayati risklere sokabilir. Hangi aşamalarda erteleme alışkanlığına erteleme hastalığı deriz?
- Arkadaşımıza rastladığımız için yemek yemeyi ertelememiz bir hastalık değildir. Ertelemek yüzünden yemek yemeyi unutur ve halsiz düşersek. Bunu sürekli yaparsak sorun var demektir.
- Bir kerelik telefonumuzun çalması projemizi beş dakikalığına geciktirebilir. Bu normaldir. Her telefona inatla cevap vermemiz işin rengini değiştirir.
- Grip olduğunuzda doktor randevusu almayı ertelemek belki üşengeçlik veya yorgunluk olarak algılanabilir. Kalp rahatsızlığınız varsa ve randevu almayı erteliyorsanız bu ciddi bir sorundur.
Erteleme Hastalığı Yüzünden Hayatı Kaçırmayın
Bende eski bir erteleme ustası olarak bir iki şey söylemek isterim. Hayatımda gerçekleştiremediğim ne kadar başarı varsa sırf bu ileri tarihe atma huyumdan oldu. Hem ileride yapacağım işlerin sıkıntısını çekerek bekledim hem de o tarih gelince yapamadım. Yani demem o ki: erteleyen kaybeder. Spora başlayacaksan yarını bekleme ve hemen başla! Hazırlıklara başla en azından. Spora başlaman demen ağırlıklara sarılman demek değil. Bu yazıda ne öğrendik? Önce eşofmanlarını hazırla. Eşofmanlarını giymen sporun yarısıdır. Gerisi kendiliğinden gelir.
İkinci önemli konu şu: Kimse senin ne düşündüğüne bakmaz. Ne yaptığına bakarlar. Mars projeniz, uçan araba yapma hayalleriniz, ölümsüzlüğü aramanız uygulamaya geçemediği sürece önemsizdir. Önemli olan sonuçtur. Şöyle düşünün: Sizce bu planlarını deneyip başarısız olmuş biri mi daha kötü durumdadır yoksa planlarına henüz başlayamamış olan biri mi? Deneyip başarısız olmuş birine saygı duyarız. Çünkü o işi yapmaya bizim bir tarafımız yetmezdi. Hiç işe başlamadan bu hayalleri sağa sola anlatana ne deriz? Tabii ki mahalle delisi deriz. Kendinize saygınız varsa boş konuşup ertelemek yerine işe başlarsınız. Böylece dolmuşta birilerinin yanına ilişip hikaye anlatan dayılardan bir farkımız olur.
Yok “Ben umutsuz vakayım. Bunları denediğim halde olmadı.” diyorsan bir psikoloğa görün. Psikolog yardımı böyle durumlar içindir. Her yolu denedikten sonra olmuyorsa yardım almak en doğrusu olacaktır. Herkesin her şeyi omuzlamaya gücü yetmeyebilir.